Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

„Fogyassz kevesebbet, fogyassz jobbat!” – egy kozmetikai cég története a bolognai nyüzsgéstől a biodinamikus gazdálkodásig

virágok és méhek

A Bolognát körülölelő hegyek között, a Piazza Maggiore és a két torony nyüzsgésén túl, a város zajától messze van egy hely, ahol a növények és az állatok olyan zavartalan harmóniában élnek együtt, mint évszázadokkal ezelőtt. A több mint öthektáros területen fekvő farm egy valóságos oázisnak számít napjainkban, amikor nyomasztó súllyal nehezednek ránk a klímaváltozás következményei és a túlfogyasztás veszélyei. A bolognai lankák között sétálva, a gyógynövények illatától bódultan, a méhek zümmögése közepette lelassulhatunk egy kis időre, a természetre és magunkra koncentrálhatunk. Az Ortofficina, az „Oway szíve” ugyanis azért jött létre, hogy a legtermészetesebb módon tudjuk táplálni a hajunkat és a bőrünket.

Az Oway egy családi vállalkozásként indult, a második világháborúból épp felocsúdó Bologna központjában. A nagymúltú olasz kozmetikai cég hosszú utat járt be az elmúlt hetven évben, 2010-ben pedig igazi fordulóponthoz érkezett, amikor létrejött az Ortofficina, hiszen azóta is az innen származó organikus alapanyagok, gyógynövények, illóolajok és esszenciák az Oway-termékek legfontosabb komponensei.

Ortofficina: éltető harmónia a természetben és a termékekben

Az Ortofficina azonban több mint egy organikus farm, hiszen itt egyedülálló biodinamikus gazdálkodás vette kezdetét 12 éve. Ez egy nagyon komoly elhatározás, Olaszországban a gyógynövénytermesztők csupán négy százaléka foglalkozik biodinamikus gazdálkodással. A Rudolf Steiner osztrák filozófus és tudós nevéhez kapcsolódó mezőgazdasági filozófia elveit betartva az Ortofficinán nem használnak vegyszereket, kémiai rovarirtókat vagy műtrágyát a növénytermesztés során. Egyedül a természet és – puszta létezésükkel – az állatok segítik a gazdák munkáját. Az állatok szerepe különösen fontos – a rovaroktól a szamarakig számos élőlénynek otthona az Ortofficina –, a föld termékenysége és az egészséges ökoszisztéma fenntartása miatt is. Ahogy a gazdák mondani szokták, „az állatok töltik meg élettel a földet”. Ennek tudatában nem is volt kérdés, hogy az Oway-termékeket úgy készítik, hogy megfeleljenek a vegán minősítésnek, így egy összetevőben sincs semmilyen állati eredetű származék, valamint rendelkeznek a PETA kegyetlenség-mentes tanúsítványával.

"Mi hozzuk a döntéseket, így mi, emberek, vagyunk ennek az organizmusnak a feje. A szamarak által biztosított trágya a szív. A növények reprezentálják a végtagokat, míg a farmot szegélyező sövény a bőrt. Aztán ott vannak még a méhek, amelyek az idegrendszert jelképezik, mivel virágról-virágra röpülve üzeneteket közvetítenek" – írta le egyedi módon az Ortofficina működését a gazdaság vezető agrármérnöke.

szamár a farmonA biodinamikus gazdálkodásban nem csupán az élőlények közötti harmónia és tisztelet alapvető, hanem általánosságban is fontos az egyensúlyra törekvés, így a vetés és az aratás a holdfázisoknak megfelelően történik, akkor, amikor a növények a legjavukat tudják adni. A földeken dolgozó gazdák, csakúgy, mint az Oway szakértői, hisznek abban, hogy a természetes folyamatok által sokkal tisztább, gazdagabb, hatékonyabb, magasabb koncentrációjú hatóanyagok nyerhetők ki, amelyek aztán a kozmetikumokban is tovább élnek. A tisztaság nem zárja ki a komplexitást, ugyanis számos hatóanyag erősíti, kiegészíti egymást, így az Oway laboratóriumának szakértői előszeretettel vegyítik az organikus kivonatokat természetes olajokkal, észterekkel, vajakkal vagy viaszokkal.

Fenntartható beszállítói lánc a világ minden szegletén

Gyakran utalnak az Oway-termékekre agrokozmetikumokként, hiszen az alapjukul szolgáló növényeket a „legtalajbarátabb” módon gondozzák, és a hatóanyagokat közvetlenül nyerik ki, a lehető legkevesebb beavatkozással és legkíméletesebb feldolgozási módszerek segítségével, hogy minden üvegben és tubusban maximálisan érvényesüljön a természet ereje. Igaz ez azokra az összetevőkre is, amelyek máshol őshonosak, így nem az Ortofficináról származnak: ezek is olyan organikus, fair-trade gazdaságokból származnak, amelyek megfelelnek az Oway által támasztott magas követelményeknek. Minden alapanyag esetében fontos a helyi közösségek életkörülményeinek javítása, és a fenntartható beszállítói lánc biztosítása.

Az Oway története nem lehet teljes a 2013-as év említése nélkül, amikor a cég végleg búcsút intett a műanyag csomagolásnak, és minden terméket újrahasznosítható üvegtartályokba és alumíniumtubusokba költöztetett. „Elengedtük a nem létfontosságú csomagolóanyagot, és örömmel néztünk szembe azzal a kihívással, amelyet manapság a fenntarthatóság jelent” – olvasható a cég etikai kódexében.”

„Fogyassz kevesebbet, fogyassz jobbat!" Ez lett a mottónk.

Az oldal tetejére