Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

„A fejbőr és a haj árulkodik a szervezeted helyes vagy helytelen működéséről” – Interjú Álland Tünde hajgyógyásszal

Tíz éve foglalkozol hajgyógyászattal. Miért döntöttél úgy, hogy erre az útra lépsz?

Egészségügyi szakközépiskolában érettségiztem, ezután lettem csak fodrász.
Már a gyakornoki éveim alatt éreztem, hogy nem szeretnék általános fodrász lenni, valami pluszt, egyedit akartam a vendégeimnek nyújtani. Az egészségügyben végül sosem dolgoztam, de az emberi test működése gyerekkorom óta foglalkoztatott. Kilenc – tíz évesen boldogan kölcsönöztem ki a könyvtárból az emberi test működéséről szóló könyveket, akkor döntöttem el, hogy orvos leszek... hm, hát nem az lettem! De a gyógyítás világa mindig is nagyon érdekelt. Pályakezdő éveim alatt sok problémás fejbőrt láttam, és már akkor is inkább olyan „samponokat” kerestem, amelyek ezeket a problémákat enyhíteni tudják. Ekkor döntöttem el, hogy az egészségügyi ismereteim kapcsán a fodrászatban a hajgyógyászattal fogok tudni a legjobban segíteni a hozzám fordulóknak.

Milyen hajgyógyászati problémákkal fordulnak hozzád a leggyakrabban a vendégek?

Leggyakrabban a hajhullás problémájával keresnek fel, de sajnos ez már általában egy rövidebb-hosszabb folyamatnak a végkifejlete. Az olyan fejbőrelváltozásoknak és fejbőrbetegségeknek, mint a zsírosodás vagy a seborrhea dermatitis, hajhullás lesz a következménye, ha nem kezeljük őket! Ezért fontos, hogy időben menjünk el hajgyógyászhoz és kezdjük el kezelni az adott problémát.

A kellemetlen tünetekre – mint az extrém korpásodás vagy fejbőrzsírosodás, a hajhullás stb. – gyakran esztétikai problémaként tekintenek az emberek, holott a szavaidból is kiderül, hogy komoly egészségügyi problémák is húzódhatnak a háttérben. Mik a tapasztalataid e téren, miről árulkodik a fejbőr? 

Mint azt tudjuk, a fejbőr felvilágosítást nyújt a szervezetben régebben lezajlott, valamint a jelenben zajló problémákról, csakúgy, mint a várható működési zavarok megjelenéséről. A fejbőr és a haj árulkodik a szervezet helyes vagy helytelen működéséről. Egyre több esetben fordul elő manapság ételintolerancia, inzulinrezisztencia, pajzsmirigybetegségek, autoimmunbetegségek. Természetes, hogy a fejbőrünk és a hajunk is reagál ezekre a megváltozott helyzetekre. Az étkezés során sok olyan anyagot juttatunk a szervezetünkbe, amelyek károsak is lehetnek egészségünkre. Más esetekben épp hiányállapot áll fenn, vagy a hormonháztartásunk egyensúlya borul fel. Anyagcserezavar esetén korpásodás, a hormonegyensúly felborulása esetén fejbőrzsírosodást tapasztalhatunk, és mindezek következményeként hajhullás is kialakul. Érdemes komolyan venni testünk apró jelzéseit, akkor is, ha „csak” kis korpásodásról van szó!

Olyannak is ajánlod a fejbőrdiagnosztikát, akinek nincs „látványos” panasza?

Természetesen! Úgy is fel lehet fogni, mint egy szűrővizsgálatot. Fontos a prevenció, mert ha egy családban például örökletesen a férfiak korán elkezdenek kopaszodni, ötven százalék az esélye annak, hogy más fejbőrbetegség vagy fejbőrelváltozás is fellép. De akár egy rosszul megválasztott sampon éveken át tartó használata is okozhat hajszálvékonyodást vagy fejbőr atrophiát, ami a tüszők elhalásához vezet, ezután pedig kopaszodást okoz.

Mi nálad a vizsgálat menete klasszikus esetben? Hogyan folytatódik aztán a kezelés?

Amikor felkeres egy vendég, előzetes konzultáció során felmérem az egészségügyi állapotát, az életmódját, majd megvizsgálom a haját és a fejbőrét: először szabad szemmel, majd kamerával. A látottak alapján leírom a vizsgálat eredményét, ha szükséges, további vizsgálatokat javaslok, szakorvoshoz irányítom, hiányállapotok esetén alternatív gyógymódokat ajánlok. Ezt követően felállítom a kezelés menetét, amely jelenthet otthoni ápolást vagy akár szalonban történő kezelést is. 
Kezeléseink 1- 4 lépésből állnak: 1. Előkészítő kezelés – amikor felkészítjük a fejbőrt az eljárásra (korpásodás ellen, a fejbőr egyensúlyának visszaállítása érdekében vagy a fejbőr nyugtatása miatt). 2. Speciális tisztítás – ennek során agyaggal, rizsviasszal vagy kakukkfűvel tisztítjuk, peelingeljük a fejbőrt. 3. Hidratálás – a haj és a fejbőr igényeinek megfelelően előkészített, specifikus hatóanyagokban gazdag hajfürdő. Ha szükséges, hajpakolással, balzsammal lehet folytatni a kezelést egészen a hajvégekig. 4. Intenzív és koncentrált kezelés, amelynek lényege, hogy nem igényel öblítést, és hosszú távú hatást fejt ki a fejbőrön.
 

Az Oway oktatófodrászaként is dolgozol. Miért tetted le a voksod épp ennél a márkánál, amelynek védjegyei lettek a gondosan válogatott, biodinaimkus gazdaságból származó (gyógy)növényekből álló termékek?

Pár évvel ezelőtt elkezdtem természetgyógyászati tanulmányaimat, és folytattam a szakosodást fitoterapeutának, amely során megtanultam felismerni a gyógynövényeket, a szervezetre gyakorolt hatásukat, és úgy általában az általuk való gyógyítás volt a cél. Épp ezért fontos számomra, hogy az Oway mindezeket szem előtt tartva fejlesztette ki termékeit, és a tiszta, biodinamikus gazdaságból származó gyógynövényeket választotta termékei alapjaként. Egyre inkább érezzük a természethez való visszatérés fontosságát, mind a mindennapok során, mind a szépségápolásban, otthon és a fodrászatokban. Nagyon szeretem a tiszta gyógynövényes illatukat, az újrahasznosított tároló üvegek formáját, a márka filozófiáját, amely már elsőre megfogott.

Rengeteg embernek segítették az elmúlt években. Van “kedvenc” eseted?

Aki hajvizsgálatra érkezik hozzám, általában szeretné, ha a kezelés után levágnám a haját, így vannak, akik maradnak fodrász vendégnek is. Így volt ez egy kedves, régi vendégem esetében is, aki bejelentette, hogy eljegyezték és szeretné, ha én készíteném el a menyasszonyi frizuráját. „Tündi, olyan dús hajat csináltál nekem, hogy most már bátran kérhetek kontyot is az esküvőmre!” Ilyenkor érzem, hogy érdemes az ilyen mondatokért együtt dolgozni és orvosolni a haj és fejbőr problémáit!

A koronavírus-járvány sok betegnél okoz később hajhullást. Tudsz megoldást ajánlani számukra is?

A Microstimulating termékcsalád nagy segítségünkre lehet ebben az időszakban. A benne lévő nyáriorgona őssejt kivonat serkenti a hajtüszőket, a biodinamikus vadgesztenye fokozza a vérkeringést, a dynagen pedig a rögzítést biztosítja. A haj kezelésén túl – ami külsőleg történik – oda kell figyelnünk a belső „kezelésre”, azaz szervezetünk egészségére is! Pótolni kell az ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat is.

Az oldal tetejére