A kosár üres

Az upcycling – újrahasználat –, azaz a hulladékok új élete

2020-05-09 15:48

Az Eta Beta 4 Oway kezdeményezés bemutatja, milyen lehetőségek vannak az újrafelhasználásra, avagy hogyan lehet szemétből művészet. Ezzel is utat mutatva a kölcsönös felelősségvállalás felé, mindezzel közös érdekeinket s bolygónk érdekét szolgálva.

A világ dinamikus működése érdekében a kereslet és a kínálat egyensúlya felé kell haladni. Gondolj bele: a cégeknek muszáj folyamatosan más és más nyersanyagok után kutatni és a csomagolás megválasztása, valamint a szeméttől való megszabadulásuk módja is hatással van a tudatos vásárlók döntéshozatalára.

Képzeld el, mennyi előnye van a fenntarthatóbb magatartásformáknak és szokásoknak, ráadásul rendkívüli lehetőséget is ad a kreativitás kibontakoztatására!

Az újrahasználás művészetének messziről induló története Bolognába is beköszöntött, így felfedezheted a végtelen lehetőségeket és értékeket, amik már akár egyszerű üvegekből is kibontakoztathatók, ha van némi érzékünk és fantáziánk hozzá!

Mi is az az Upcycling, azaz újrafelhasználás?

 
Kezdetnek meg kell említenünk a körforgás filozófiáját, amely inspirálta ezt a kezdeményezést. Mely megszabja a feltételeket és körülményeket ahhoz, hogy sajátos módszereinkkel műveljük az agrokozmetikát.

De mégis, mit jelent ez?

Az Upcycling, azaz újrafelhasználás lényegében egy kreatív módja annak, hogy a hulladéknak vélt tárgyaknak új életet adhassunk, egy lehetőség, hogy még értékesebbet alkossunk, mint maga az eredeti termék. Újraminősítjük az anyagokat, még jelentősebbé, vonzóbbá tesszük őket, de mindezek felett, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomukat azzal, hogy adunk számukra egy újabb esélyt.

Az első példák

A 60-as években az első multik kezdték el fontolgatni ennek előnyeit. Ennek előfutára a Heineken volt: az üres sörösüvegeiket téglákként kezdték hasznosítani. Abban az időben ez nem hozott áttörést, mivel a társadalom nem állt még készen, hogy hétköznapi tárgyakra és a fogyasztásra más szemmel nézzen.
Csak óvatosan, ne keverd össze az újrahasznosítással!

Még napjainkban is hajlamosak vagyunk összemosni a két fogalmat. A Recycling – újrahasznosítás – és az Upcycling – értéknövelő újrahasználat – között lényegi különbség van. Az utóbbi célja nem az anyag eredeti funkciójának ellátására való törekvés, hanem annak komplett újragondolása, valamint hogy meglepő és még értékesebb tulajdonságokkal ruházzuk fel azt.

A megfelelő szemmel nézve, mindennapi életünk végtelen lehetőséget kínál számunkra.


Az első tanács: kissé mint egy optikai csalódás, mikor egy színkavalkádba, foltokba kell belelátnod valamit vagy bemutatnod arról a saját értelmezésedet. Mikor egy hulladéknak nyilvánított tárgy előtt állsz, érdemes hasonlókkal játszanod, hátha megjön az ihlet annak lehetséges újrahasználatára.

Otthon legtöbben azonnal megszabadulnak az online vásárlások kartondobozaitól vagy a kiürült olajasüvegtől.

És ha belegondolsz, talán emlékszel olyasmire, hogy egy ékszeresdoboz vagy épp egy olvasólámpa beszerzése volt épp a vágyakozásod tárgya. Egy kisebb dekorálás, egy villanykörte és már kész is van egy szempillantás alatt, mind ezt szállítási költség, az utak szennyezése és a boltokban töltött rengeteg idő eltöltése nélkül.


„A jövő a hulladékban rejlik” projekt

Eljött az idő, hogy bemutassuk az Oway útját az újrafelhasználásig, hogy mi hogyan álmodjuk újra hulladékainkat és inspirációval szolgálunk az embereknek, ha elakadnának a szakmai visszailleszkedésük ösvényén.

Az utat a kreatív cégek mutatják

A japán Kamakuraban rendezett különleges esemény során az Oway Japannal közösen indítottuk el e projekt első szakaszát, melyen bemutattuk az olasz és a japán kreativitás összeolvadásából létrehozott gyönyörű designokat.

Japán mesterek selejt anyagokat mentettek meg és varázsolták értékes tárgyakká. Felhasználtak többek közt maradék cseresznyefát, ciprust és a faanyagok megmunkálása után rendkívüli értéket teremtettek, s ezzel felhívták a figyelmet az elhanyagolt alapanyagokra, melyek igazából kincset érhetnek. Ezt ötvözték az Oway 100%-ban és végtelenül újrahasznosítható üvegtartályaival, igazi különlegességeket alkotva.

 A tapasztaltak után Bolognába hazaérkezve a megszokott ipari épületek szabályossága között, az elmúlt évek kovácsolta rengeteg ötlettel, egy kis leleményességgel, munkával és a változás reményével megalapították az Eta Beta szociális szövetkezetet. Több színtéren is megjelenik, középpontjában a határtalan fantáziájú és bármilyen nehézségeket leküzdő személyek állnak.


Eta Beta 4 Oway: szaktudás, mely újraírja a tárolók történelmét

A design és a művészet világa, valamint a környezetvédelem a kezdetektől fogva kardinális pont számunkra. Hivatásunk, hogy mindig valami újra törekedjünk, folyamatosan jobbá és szebbé tegyük környezetünket.

Fogyasztóink, szalonjaink használták termékeinket, majd kiürült üvegeinket visszaküldték Bolognában található gyárunkba, hogy új életre keltsük őket, különféle szakembereink pedig együttműködve munkához láttak.

Aprólékos fázisokon áthaladva, mint a tisztítás, fertőtlenítés, vágás, olvasztás és dekoráció, az üvegek számtalan különféle formát öltöttek: először papíron, vázlat formájában, majd életre keltve lakberendezési tárgyakként, például lámpákként és egyéb kiegészítőkként.

Iskolák, gyerekek, sztárséfek és visszailleszkedés: az Eta Beta világa

Egy dolog biztos: a társadalmi összetartás, mely az Emilio régióban évek óta aktívan központi szerepet tölt be, és a szolidaritás új modelljét hirdeti.

A klasszikus koncepciókhoz való ragaszkodás leküzdésével az Eta Beta ápolja az egyének szakmai kreativitását, a művészi kedvet és tanítja is a különböző kézműves technikákat üveggel, fával és kerámiával dolgozva.

Ez nem minden: ezek az egyedi kézműves tárgyak felújított anyagokból, hulladékokból, ösztönöznek a fenntarthatóság eszméjére és ehhez kapcsolódó kezdeményezések is születnek belőle. Materiális és ökológiai képzésekben veszünk részt és egyedi együttműködések jönnek létre neves séfek és csillagos éttermek egyenértékű szereplésével.

Az elv a háttérben is jelen van: a Spazio Battirame kísérleti központ egy kis falu; üveggyártással, asztalosműhelyekkel, kerámia workshopjaival és zöld területekkel, amik helyet adnak zöldségek termesztésére, együttműködő, oktató és mezőgazdasági szemlélettel.

Az Oway üvegek új élete

Biztosan elgondolkodtat, vajon hogyan választjuk ki azt a pár tárgyat és hogyan fókuszáljuk arra kreatív energiáinkat, hogy az eredmény különleges legyen?

Az igazság, hogy pont erről szól az Upcycling. A végtelen inger és inspiráció, hogy alkossunk, feltaláljunk és közben ebben örömünket leljük mindezzel jót téve ökoszisztémánknak is.

2020-05-09 15:48