A kosár üres

KÜLDETÉSÜNK

2017-10-18 15:32
Pillants bele küldetésünkbe!
Szorosan kötődünk a természethez, és maximálisan tiszteletben tartjuk a ritmusát, ezért nem használunk szintetikus műtrágyát vagy növényvédő szereket, s a földet egy vetési naptár szerint műveljük meg, a kozmikus és holdciklusokat figyelembe véve.

NÉGYFÉLE NÖVÉNYT TERMESZTÜNK AZ EXTENZÍV GAZDÁLKODÁS ALAPELVEIT KÖVETVE:
KAKUKKFŰ, ZSÁLYA, LEVENDULA, ROZMARING.
Ezekből a gyógynövényekből nyerjük ki a helyben előállított illóolajokat,
gyógynövénypárlatokat és a mikronizált kivonatokat.

ORTOFFICINA
A küldetésünk öt pontban


1) AZ ORTOFFICINA EGY TÖBB MINT 50 EZER M2- EN ELTERÜLŐ FARM, amelyet a biodinamikus gazdálkodás alapelvei szerint művelünk meg.

2) AZ EXTENZÍV GAZDÁLKODÁS ALAPELVEIT KÖVETVE NÉGYFÉLE GYÓGYNÖVÉNYT TERMESZTÜNK ÜZLETI, 18-at pedig oktatási célokra

3) AZÉRT VETJÜK EL, ARATJUK LE ÉS DOLGOZZUK FEL A GYÓGYNÖVÉNYEKET, hogy a lehető legtöbb hatóanyagot nyerjük ki belőlük.

4) A helyi biodinamikus gazdaságunkban termesztett növényekből elsősorban ILLÓOLAJOKAT, GYÓGYNÖVÉNYPÁRTLATOKAT, és TISZTA, MIKRONIZÁLT GYÓGYNÖVÉNYEKET állítunk elő.

5) ÚGY TEKINTÜNK AZ ORTOFFICINÁRA, MINT EGY ÖKOSZISZTÉMÁRA, ahol az emberek, a növények és az állatok harmóniában élnek és működnek együtt.


 


ORTOFICCIANA / A farm mint ökoszisztéma

A biodinamikus gazdálkodás alapelvei szerint a farm egy élő, organikus egység. Számos organizmus alkotja – az erdőtől kezdve, a mezőkön, szántóföldeken, kerteken, állatokon, növényeken, bokrokon, gyümölcsfákon, hasznos rovarokon, komposzton és humuszon át egészen a földigilisztákig –, amelyek harmóniában élnek és dolgoznak. Mindegyik eltérő ökológiai funkcióval rendelkezik, ebből adódóan élettel töltik meg a farmot, s dinamikussá és termékennyé teszik az egész rendszert.

A földművesnek, aki egyben spirituális vezető, nagy a felelőssége, hiszen ő felel a rendszer működéséért.

Tisztában kell lennie azzal, hogy a farmnak mint élő organizmusnak milyen igényei vannak –  a klíma, az éves csapadék, a napsütéses órák száma, és a populáció tekintetében –, mindennap figyelnie kell az élőlények közti interakciókat, s figyelembe kell vennie a Föld és a világegyetem párbeszédét.Steiner és a biodinamikus gazdálkodás

Rudolf Steiner – az Antropozófus gyógyászat és a Waldorf-pedagógia atyja – 1924-ben hívta életre a biodinamikus gazdálkodást, mert szerette volna, hogy a trágyázás és a növényvédelem során a földművelőknek ne kelljen többé vegyi anyagokat használniuk.

A mára már világszerte elterjedt biodinamikus gazdálkodás célja az, hogy megóvja a Földet a káros anyagoktól és megújítsa a mezőgazdaságot, az alábbi célkitűzéseket figyelembe véve

1. A talaj termékenységének megőrzése a következő művelésig.
2. Egészséges növények termesztése vegyi anyagok használata nélkül.
3. Tápanyagokban és aktív hatóanyagokban gazdag alkotóelemek előállítása.
Biodinamikus mezőgazdaság – előkészületek

A biodinamikus gazdálkodás alapja a talajelőkészítés, amelynek fontos szerepe van a humuszképződés beindításában.
A talaj így rendkívül termékeny lesz, és egészséges, életképes növények fejlődnek majd, vegyi anyagok alkalmazása nélkül.


Bió szójegyzék

Vízdinamizálás:

A biodinamikus gazdálkodás egyik alapvető, bevett gyakorlata a vízdinamizálás: úgy állítják elő a hatóanyagokat, hogy az elemeket vízzel hígítják, s közben erőteljes mozdulatokkal keverik az elegyet.

A biodinamikus gazdálkodás előkészületei során végrehajtott dinamizálás a következőképpen történik: a vizet az óra járásával megegyező, majd ellentétes irányban keverjük. A víz ezáltal megtelik élettel, energiával és oxigénnel, s dinamizálja a talaj-előkészítéshez használt alapot.

Alkotóelemek:
A növénytermesztés során olyan értékes elemeket nyerünk ki, amelyeket aztán hatóanyagokként használunk a zöld kémián alapuló receptjeinkben.
Tiszta illóolajok, gyógynövénypárlatok, és mikronizált gyógynövények.

Tiszta illóolajok:

A tiszta illóolajat a szárított biodinamikus növényekből nyerjük vízgőz-desztillációval, oldószer használata nélkül. Hatóanyagként, és természetes illatanyagként használjuk szintetikus parfümök helyett.

Gyógynövénypárlatok:
A gyógynövénypárlat az illóolajok desztillációja során nyert folyadék. Rendkívül jól használható a gyakorlatban, a styling során és a kezelések alkalmával egyaránt.

Mikronizált gyógynövények:
Az őrölt gyógynövényeket oldószer használata nélkül, hidegen sajtoljuk, hogy ne sérüljenek a bennük található hatóanyagok. A mikronizált gyógynövényeket főként a speciális arckezelésekhez használjuk.
2017-10-18 15:32